Friday, May 29, 2015

KOREA TRIP (PART 3)

Assalmualaikum


next, kita proceed to the next  day in Korea. Apakah masih ingat ke aku ni? (masihkah kau ingat - Ramli Sarip) tak I'll try my best ..huhu

Tujuan ke Busan untuk belajar, cewahhhh !! dah kata exchange student kan? so sambil menyelam minum air la uolsss.. minum sampai kembung. Lepas dah jelajah sekitar DSU dan jalan-jalan sekitar Busan, the next day kami kena la attend kelas uolsss...

kelas yang pertama, kami belajar main sport stacking. Tau? sport stacking tu apa? Aku tak penah tengok lagi kat Malaysia sebelum ni. Tapi kat Korea diorang main sukan ni. Nak tengok kombinasi tangan dan mata laju tak.. Dasat ok.. mula-mula main memang terkial-kial, mana taknya kita memang tak tau main, then lecturer yang ajar tu cakap fully in korea, kau ghase??? tak ke macam ayam dan itik kat situ, kau cakap aku tak faham, aku cakap kau tak faham.. kuang kuang kuang :D



dok pikir apa la nasib aku lepas ni.. elok ke cawan itu tersusun ke kelaut jadinya .. haha :P


tu dia, memang kelaut la jawabnya.. haha .. main redah ja, as long as tak runtuh cup aku tu kira okey la tu.. haha


here is the winner..ta da~ chukahae 


lepas dah abis main sport stacking, kami ada kelas flying disc pulak. kalau kat Malaysia ni kita panggil frisbee a.k.a piring terbang. main dia senang je, just layangkan ajethen tangkapm tapi nak tangkap piring ni ada jugak caranya,korang tak boleh main tangkap aje.. nak baling pun ada jugak caranya ... before ni aku memang dah penah main dah kat UM nie, cuma saiz aje la yang lain.. rule dia sama ja kalau tak silap. 


practice dulu sebelum buat game. Melayang merata piring ni.. Jenuh nak kejar.. haha pastu buat game, disebabkan pompuan ada 6 orang je, so bahagi la sama rata, gi tu.. :D team aku menang pulak time tu, walaupun aku tak menyumbang banyak pun tapi ada la benda yang nak bangga. Haha :P mana taknya, diorang baling tinggi daripada aku, macam mana nak tangkap .. -_- piring tu dok lalu atas kepala ja. Ceihhhh



NEXT:

ada kelas seni pertahankan diri pulak. belajar taekwondo dengan korea punya pertahanan diri , pe nama ntah :'P lupa kali ..hehe  




sesi panaskan badan sebelum berhempas pulas melukakan jari kaki.. sebab kalut kejar sapa cepat habis cepat sepak span pe ntah.. sakitnya tu di sini, di kakiku ini~ lalalala sifu yang mengajar pun bukan calang-calang ye.. sifu ni banyak ke luar negara unutk mengajar taekwondo ni.. so, rasa bertuah sebab dapat belajar dengan beliau.. nama? tak ingat.. ok bai


kayu tu macam nak cucuk hidung aku je.. haha.. mentang-mentang la aku ni tinggi budi pekerti... haha.. ha~ tu sifu group kami... hehe.. buat pertandingan tau .. ha~ jangan main-main.. so hati-hati, aku berkebolehan dalam hayun kayu softball dan batang kayu ni tau.. Cewahhh .. :D 

kalau lepas dah abis kelas, sebelah petang kami akan pergi kuar ambik angin sendiri-sendiri, kira macam free time la.. p cuci mata... kat sana produk kecantikkan memang bersepah + murah .. sale jangan cakap la kan.. memang syurga kecantikkan betul la.. diorang pulak memang ada yang pure cantik tau.. memang la korea ni banyak orang buat plastic surgery tapi mungkin semua.. 

NEXT Location: no caption :D




BASEBALL GIANT CLUB (disebabkan nama kau Giant,aku ni jadi kecik je) -_-


wayang layan diri.. bukan burger je yang layan diri macam citer sepah tu.. hehe :D


dapat tiket free pergi tengok game basket ball..memang gempak la.. masa rehat pun ada cabutan bertuah... dasat betul.. hadiah pulak tak main la pen, buku, dia punya hadiah TV LCD ooo.. haha.. pastu dah abis game setiap team akan bagi hadiah secara rawak, senior dapat bola sebijik siap dengan autograf lagi..jelezzzz -_-


tiket nak main salji ..kena pakai all the time.. then tugu negara jalan itik (gambar gelap sikit) hashtag aku kena charas 


get ready nak p sliding ni.. semangat .. nak naik kat atas ni pun ada dua pilihan..korang boleh naik escalator atau jalan kakitapi kalau jalan kaki,licin sikit laye,so kena berhati-hati di jalanan. kalau jatuh bangun sendiri..






banyak halangan nak sampai sini.. hehe.. yang pastinya laut memang cantik.. tambah pulak dengan seni batu-batu kat situ.. hurmmmm daebak !!! :D



jangan ingat ni hanya sekadar hiasan ye..ni jam tau so,dia bergerak macam biasa... agak-agak jam tu pukul berapa?? da dapat jawapan .. let me know.. 


see u next time

anyeong~

sarangae (LOVE)

Wednesday, May 27, 2015

KOREA TRIP (PART 2)

Assalamualaikum

jom ke korea.. hehe .. okey! masuk air gamaknya aku ni.. haha.. malas nak cakap banyak (padahal taip je pun), moh le kita sambung ..

sampai je airport perkara pertama yang kena buat adalah ... jeng jeng jeng ambik gambar la bro..haha masa dok dalam plane pun dah dapat rasa betapa sejuknya Busan, hah poyo tak? tapi betul aku tak tipu tau.. haha ... so, sampai-sampai je Busan, perghhhh sejuk gila sebab pergi time winter kan. So nak tak nak kena adapt kejap untuk 10 hari.. so, bagi korang yang tak tahan sejuk, sila lah bawak baju panas banyak-banyak ye.. kalau tak korang boleh kecut dok sana tapi jangan la pergi musim panas pegi bawak baju panas banyak-banyak pulak. haha :D

anak Malaysia dok dalam aircond pun jenuh tahan sejuk.. kalau boleh nak bawak selimut dalam bilik kuliah.. betul tak? haha ke aku sorang je yang rasa macam tu? hehe sepanjang kat sana 24 jam winter coat kat badan.. sampai tido pun pakai..kau rasa? :D tapi itu semua pengalaman.. bestttttt..setuju??

masa kat airport dia lain sikit, turun je plane tu, bas dah ada tunggu penumpang.. Mula-mula aku ingatkan jauh sangat tempat kastam, padahal dekat je pun.. mungkin itu diorang punya procedure atau masa musim sejuk je yang ada..hurmmm, curious kejap. Mungkin kena pegi lagi kot..ops!!! haha 



sampai je, kami di sambut oleh Prof Park dan seorang senior kami yang dok kat korea.. pastu kami semua dibawa ke DSU, university tempat kami akan menginap selama 10 hari tu.. daebakkk, hebat gila hostel dia.. nak masuk kena ada access card.. kalau korang keluar tak bawak access card, dok la kat luar sampai beku, baru ada akai.. haha :D sebagai langkah berjaga-jaga aku letak kat belakang cover enset.. hehe senang sikit.. enset dah kompom tak tinggal, betul tak?? 


kad ni jangan dilihat dari segi fizikal dia, kena tengok dari segi kegunaannya..kalau tinggal,masak la... haha :D



lepas check in, tiba lah masa untuk makan tapi tak dapek la nak makan kuew tiaw tomyam, makan je la apa-apa yang ada.. kimchi, nasi lauk... yang pastinya, aku makan lambat.. haha 

peringatan: makan tak dak pinggan na, makan dalam mangkuk.. haha .. 




DSU ialah Dongseo University,Busan.. main belasah je dok atas tu. Eh! suka hati la.. haha :D lepas dah makan tu,kami semua di bawa jelajah DSU. Jalan kaki + sejuk + penat tapi tak ada peluh.. haha pelik tapi benar .. besar okay DSU ni.. Ok bai.. 

yang aku paling suka, ranting pokok pun nampak cantik gilaaaa.. ciptaan tuhan kan? kat mana-mana pun cantik.. Tak payah nak edit bagi cantik, pemandangan kat sana memang dah cantik. Aku tak cakap Malaysia tak cantik, tapi betul cakap orang makin kita ke negara orang,makin kita dapat lihat dunia ni lagi meluas.. Tak ada la macam katak dalam tempurung.. Malaysia pun tak jelajah abis ni..macam mana ni???


bukit kat keliling DSU ni memang curam, dan pihak keselamatan kat sana tak tipu.. siap ada signboard board lagi.. kalau tak hati-hati tak tau la.. Nak suruh baca memang tak paham la aku.. Huruf boleh la aku baca tapi tak tau makna..Maknanya??? Tak da maknanya.. haha :D




Trek diorang bukan atas padang macam kat Malaysia (ni kat DSU je la), trek dia atas bumbung ... ha~ rare tak? haha.. so dari trek ni jugak boleh ambik gambar dan nampak scenery kat bawah-bawah sana.. warna suram je sebab pokok-pokok tak berapa nak hijau sangat ..:D

dah abis jelajah, pusing-pusing DSU, malam pulak kami ada dinner dengan Prof Park... Dinner menyambut tetamu la katakan.. :D


makanan sangat terbaik... buffet weiii,.. tapi nak masuk sini kena ada sticker merah yang ada tangan aku and the geng tu.. nampak tak.. Jangan hilangkan, kalau tak minum air putih je la.. haha Buffet tu buffet jugak,pilih makanan ye.. 


next day, kami pegi jalan-jalan kat pantai BUSAN, sumpah cantik .. ni bukan gambar edit ye.. this is the real one.. santik sangat .. omo~





dah penat jalan-jalan pi cari makan la pulak.. ada student yang lead kami semua.. student tu pulak penah datang exchange student UM dulu, so sekarang ni diorang pulak yang lead kami.. hehe sempoiiii ..tapi jangan terkejut pulak, makan mee gemuk pun 5000-7000won per head ... 


ni LISA, tour guide kitaorang .. ada lagi oppa yang guide kitaorang tapi diorang dok kat geng laki.. diorang ni kadang-kadang muka mature sangat,ingatkan diorang lagi tua dari aku ada jugak yang muda lagi.. ops!! haha abaikan


bila dah kenyang makan mee gemuk, main tepon la pulak.. tengok-tengok cantik gambar yang ambik tu..kalau tak cantik nak ambik lain..haha

lepas tu still pegi jalan-jalan lagi... sambung balik pegi kat pantai tadi.. ambik angin lepas tu lapar balik...haha.. :D


to be continue~ 


wait for part 3 ok..


ok bai


sarangae(LOVE)

Friday, May 29, 2015

KOREA TRIP (PART 3)

Assalmualaikum


next, kita proceed to the next  day in Korea. Apakah masih ingat ke aku ni? (masihkah kau ingat - Ramli Sarip) tak I'll try my best ..huhu

Tujuan ke Busan untuk belajar, cewahhhh !! dah kata exchange student kan? so sambil menyelam minum air la uolsss.. minum sampai kembung. Lepas dah jelajah sekitar DSU dan jalan-jalan sekitar Busan, the next day kami kena la attend kelas uolsss...

kelas yang pertama, kami belajar main sport stacking. Tau? sport stacking tu apa? Aku tak penah tengok lagi kat Malaysia sebelum ni. Tapi kat Korea diorang main sukan ni. Nak tengok kombinasi tangan dan mata laju tak.. Dasat ok.. mula-mula main memang terkial-kial, mana taknya kita memang tak tau main, then lecturer yang ajar tu cakap fully in korea, kau ghase??? tak ke macam ayam dan itik kat situ, kau cakap aku tak faham, aku cakap kau tak faham.. kuang kuang kuang :D



dok pikir apa la nasib aku lepas ni.. elok ke cawan itu tersusun ke kelaut jadinya .. haha :P


tu dia, memang kelaut la jawabnya.. haha .. main redah ja, as long as tak runtuh cup aku tu kira okey la tu.. haha


here is the winner..ta da~ chukahae 


lepas dah abis main sport stacking, kami ada kelas flying disc pulak. kalau kat Malaysia ni kita panggil frisbee a.k.a piring terbang. main dia senang je, just layangkan ajethen tangkapm tapi nak tangkap piring ni ada jugak caranya,korang tak boleh main tangkap aje.. nak baling pun ada jugak caranya ... before ni aku memang dah penah main dah kat UM nie, cuma saiz aje la yang lain.. rule dia sama ja kalau tak silap. 


practice dulu sebelum buat game. Melayang merata piring ni.. Jenuh nak kejar.. haha pastu buat game, disebabkan pompuan ada 6 orang je, so bahagi la sama rata, gi tu.. :D team aku menang pulak time tu, walaupun aku tak menyumbang banyak pun tapi ada la benda yang nak bangga. Haha :P mana taknya, diorang baling tinggi daripada aku, macam mana nak tangkap .. -_- piring tu dok lalu atas kepala ja. Ceihhhh



NEXT:

ada kelas seni pertahankan diri pulak. belajar taekwondo dengan korea punya pertahanan diri , pe nama ntah :'P lupa kali ..hehe  




sesi panaskan badan sebelum berhempas pulas melukakan jari kaki.. sebab kalut kejar sapa cepat habis cepat sepak span pe ntah.. sakitnya tu di sini, di kakiku ini~ lalalala sifu yang mengajar pun bukan calang-calang ye.. sifu ni banyak ke luar negara unutk mengajar taekwondo ni.. so, rasa bertuah sebab dapat belajar dengan beliau.. nama? tak ingat.. ok bai


kayu tu macam nak cucuk hidung aku je.. haha.. mentang-mentang la aku ni tinggi budi pekerti... haha.. ha~ tu sifu group kami... hehe.. buat pertandingan tau .. ha~ jangan main-main.. so hati-hati, aku berkebolehan dalam hayun kayu softball dan batang kayu ni tau.. Cewahhh .. :D 

kalau lepas dah abis kelas, sebelah petang kami akan pergi kuar ambik angin sendiri-sendiri, kira macam free time la.. p cuci mata... kat sana produk kecantikkan memang bersepah + murah .. sale jangan cakap la kan.. memang syurga kecantikkan betul la.. diorang pulak memang ada yang pure cantik tau.. memang la korea ni banyak orang buat plastic surgery tapi mungkin semua.. 

NEXT Location: no caption :D




BASEBALL GIANT CLUB (disebabkan nama kau Giant,aku ni jadi kecik je) -_-


wayang layan diri.. bukan burger je yang layan diri macam citer sepah tu.. hehe :D


dapat tiket free pergi tengok game basket ball..memang gempak la.. masa rehat pun ada cabutan bertuah... dasat betul.. hadiah pulak tak main la pen, buku, dia punya hadiah TV LCD ooo.. haha.. pastu dah abis game setiap team akan bagi hadiah secara rawak, senior dapat bola sebijik siap dengan autograf lagi..jelezzzz -_-


tiket nak main salji ..kena pakai all the time.. then tugu negara jalan itik (gambar gelap sikit) hashtag aku kena charas 


get ready nak p sliding ni.. semangat .. nak naik kat atas ni pun ada dua pilihan..korang boleh naik escalator atau jalan kakitapi kalau jalan kaki,licin sikit laye,so kena berhati-hati di jalanan. kalau jatuh bangun sendiri..






banyak halangan nak sampai sini.. hehe.. yang pastinya laut memang cantik.. tambah pulak dengan seni batu-batu kat situ.. hurmmmm daebak !!! :D



jangan ingat ni hanya sekadar hiasan ye..ni jam tau so,dia bergerak macam biasa... agak-agak jam tu pukul berapa?? da dapat jawapan .. let me know.. 


see u next time

anyeong~

sarangae (LOVE)

Wednesday, May 27, 2015

KOREA TRIP (PART 2)

Assalamualaikum

jom ke korea.. hehe .. okey! masuk air gamaknya aku ni.. haha.. malas nak cakap banyak (padahal taip je pun), moh le kita sambung ..

sampai je airport perkara pertama yang kena buat adalah ... jeng jeng jeng ambik gambar la bro..haha masa dok dalam plane pun dah dapat rasa betapa sejuknya Busan, hah poyo tak? tapi betul aku tak tipu tau.. haha ... so, sampai-sampai je Busan, perghhhh sejuk gila sebab pergi time winter kan. So nak tak nak kena adapt kejap untuk 10 hari.. so, bagi korang yang tak tahan sejuk, sila lah bawak baju panas banyak-banyak ye.. kalau tak korang boleh kecut dok sana tapi jangan la pergi musim panas pegi bawak baju panas banyak-banyak pulak. haha :D

anak Malaysia dok dalam aircond pun jenuh tahan sejuk.. kalau boleh nak bawak selimut dalam bilik kuliah.. betul tak? haha ke aku sorang je yang rasa macam tu? hehe sepanjang kat sana 24 jam winter coat kat badan.. sampai tido pun pakai..kau rasa? :D tapi itu semua pengalaman.. bestttttt..setuju??

masa kat airport dia lain sikit, turun je plane tu, bas dah ada tunggu penumpang.. Mula-mula aku ingatkan jauh sangat tempat kastam, padahal dekat je pun.. mungkin itu diorang punya procedure atau masa musim sejuk je yang ada..hurmmm, curious kejap. Mungkin kena pegi lagi kot..ops!!! haha 



sampai je, kami di sambut oleh Prof Park dan seorang senior kami yang dok kat korea.. pastu kami semua dibawa ke DSU, university tempat kami akan menginap selama 10 hari tu.. daebakkk, hebat gila hostel dia.. nak masuk kena ada access card.. kalau korang keluar tak bawak access card, dok la kat luar sampai beku, baru ada akai.. haha :D sebagai langkah berjaga-jaga aku letak kat belakang cover enset.. hehe senang sikit.. enset dah kompom tak tinggal, betul tak?? 


kad ni jangan dilihat dari segi fizikal dia, kena tengok dari segi kegunaannya..kalau tinggal,masak la... haha :D



lepas check in, tiba lah masa untuk makan tapi tak dapek la nak makan kuew tiaw tomyam, makan je la apa-apa yang ada.. kimchi, nasi lauk... yang pastinya, aku makan lambat.. haha 

peringatan: makan tak dak pinggan na, makan dalam mangkuk.. haha .. 




DSU ialah Dongseo University,Busan.. main belasah je dok atas tu. Eh! suka hati la.. haha :D lepas dah makan tu,kami semua di bawa jelajah DSU. Jalan kaki + sejuk + penat tapi tak ada peluh.. haha pelik tapi benar .. besar okay DSU ni.. Ok bai.. 

yang aku paling suka, ranting pokok pun nampak cantik gilaaaa.. ciptaan tuhan kan? kat mana-mana pun cantik.. Tak payah nak edit bagi cantik, pemandangan kat sana memang dah cantik. Aku tak cakap Malaysia tak cantik, tapi betul cakap orang makin kita ke negara orang,makin kita dapat lihat dunia ni lagi meluas.. Tak ada la macam katak dalam tempurung.. Malaysia pun tak jelajah abis ni..macam mana ni???


bukit kat keliling DSU ni memang curam, dan pihak keselamatan kat sana tak tipu.. siap ada signboard board lagi.. kalau tak hati-hati tak tau la.. Nak suruh baca memang tak paham la aku.. Huruf boleh la aku baca tapi tak tau makna..Maknanya??? Tak da maknanya.. haha :D




Trek diorang bukan atas padang macam kat Malaysia (ni kat DSU je la), trek dia atas bumbung ... ha~ rare tak? haha.. so dari trek ni jugak boleh ambik gambar dan nampak scenery kat bawah-bawah sana.. warna suram je sebab pokok-pokok tak berapa nak hijau sangat ..:D

dah abis jelajah, pusing-pusing DSU, malam pulak kami ada dinner dengan Prof Park... Dinner menyambut tetamu la katakan.. :D


makanan sangat terbaik... buffet weiii,.. tapi nak masuk sini kena ada sticker merah yang ada tangan aku and the geng tu.. nampak tak.. Jangan hilangkan, kalau tak minum air putih je la.. haha Buffet tu buffet jugak,pilih makanan ye.. 


next day, kami pegi jalan-jalan kat pantai BUSAN, sumpah cantik .. ni bukan gambar edit ye.. this is the real one.. santik sangat .. omo~





dah penat jalan-jalan pi cari makan la pulak.. ada student yang lead kami semua.. student tu pulak penah datang exchange student UM dulu, so sekarang ni diorang pulak yang lead kami.. hehe sempoiiii ..tapi jangan terkejut pulak, makan mee gemuk pun 5000-7000won per head ... 


ni LISA, tour guide kitaorang .. ada lagi oppa yang guide kitaorang tapi diorang dok kat geng laki.. diorang ni kadang-kadang muka mature sangat,ingatkan diorang lagi tua dari aku ada jugak yang muda lagi.. ops!! haha abaikan


bila dah kenyang makan mee gemuk, main tepon la pulak.. tengok-tengok cantik gambar yang ambik tu..kalau tak cantik nak ambik lain..haha

lepas tu still pegi jalan-jalan lagi... sambung balik pegi kat pantai tadi.. ambik angin lepas tu lapar balik...haha.. :D


to be continue~ 


wait for part 3 ok..


ok bai


sarangae(LOVE)