Friday, October 23, 2015

Bekam Ubat Segala Penyakit

Assalamualaikum semua, 

Salam Jumaat, 


sape- sape kat sini yang pernah dengar bekam? Nak buat tapi takut? Nak buat tapi mahal, Nak buat tapi ragu- ragu dengan kebersihan? 

FYI, bekam ni sebenarnya sunnah Rasulullah S.A.W. Rasulullah sangat menggalakkan berbekam ni sebab dengan berbekam ianya mampu mengubati segala penyakit dengan izin-Nya. Dalam erti kata lain, sakit apa pun boleh bekam. Kajian barat pun dah membuktikan bahawa bekam ni sangat bagus sebab ianya mengeluarkan darah kotor yang mengandungi toksid dan asid yang dah lama berkumpul dalam badan setiap manusia. Sebab tu la wujudnya pelbagai penyakit sekarang nie.

Takut nak bekam? 

FYI, jarum pen lancet bekam ni tak sakit pun. Jarum yang digunakan untuk berbekam ni sangat halus. Kalau kena gigit semut lagi sakit daripada jarum lancet ni. Tak percaya? Mai cuba. Belum cuba belum tau. 

Ragu-ragu dengan kebersihan?

FYI, setiap kali berbekam, juru bekam yang bertauliah akan memakai glove,mask dan jarum yang berlainan ke atas setiap pesakitnya bagi menjaga kebersihan. Darah yang dikeluarkan akan dikumpulkan di dalam plastik dan dibuang / dibakar sebab darah tersebut sudah dikategorikan sebagai najis. So, kalau nak bekam tu pilih lah tempat sikit ye. AS tak cakap yang tempat lain tak elok, tapi kena la pilih tempat yang bersih dan kita sendiri yakin dengan tempat tu.




Kebaikkan berbekam sangat banyak, kalau anda bekm di puncak kepala, ianya mampu menyembuhkan 100 jenis penyakit. So, kalau ada penyakit yang tersembunyi dalam badan pun akan dikeluarkan jugak. Insha-Allah. Jadi ank takut apa kan? Kita berubat cara islam. Sekali sekala nak lari dari perubatan moden. hehe

Darah yang dikeluarkan ni bukan darah yang diambil dari saluran darah tau tapi darah ni hanya dari bawah kulit sahaja. 




so, korang jangan nak ragu-ragu untuk berbekam ye. banyak kelebihannya. jangan kerana takutkan darah, korang biarkan darah kotor berkumpul dalam badan korang.

So, kalau korang nak berbekam, boleh contact AS dengan wasap.. AS akan ke tempat anda .. tapi tengok jugak la kan, tak la AS dok kat KL nak menapak ke sabah sana.. haha kan tak logik tu


Sebarang pertanyaan boleh terus tanya ok.. Harga special punya.. 



saranghae(LOVE)


Friday, May 29, 2015

KOREA TRIP (PART 3)

Assalmualaikum


next, kita proceed to the next  day in Korea. Apakah masih ingat ke aku ni? (masihkah kau ingat - Ramli Sarip) tak I'll try my best ..huhu

Tujuan ke Busan untuk belajar, cewahhhh !! dah kata exchange student kan? so sambil menyelam minum air la uolsss.. minum sampai kembung. Lepas dah jelajah sekitar DSU dan jalan-jalan sekitar Busan, the next day kami kena la attend kelas uolsss...

kelas yang pertama, kami belajar main sport stacking. Tau? sport stacking tu apa? Aku tak penah tengok lagi kat Malaysia sebelum ni. Tapi kat Korea diorang main sukan ni. Nak tengok kombinasi tangan dan mata laju tak.. Dasat ok.. mula-mula main memang terkial-kial, mana taknya kita memang tak tau main, then lecturer yang ajar tu cakap fully in korea, kau ghase??? tak ke macam ayam dan itik kat situ, kau cakap aku tak faham, aku cakap kau tak faham.. kuang kuang kuang :D



dok pikir apa la nasib aku lepas ni.. elok ke cawan itu tersusun ke kelaut jadinya .. haha :P


tu dia, memang kelaut la jawabnya.. haha .. main redah ja, as long as tak runtuh cup aku tu kira okey la tu.. haha


here is the winner..ta da~ chukahae 


lepas dah abis main sport stacking, kami ada kelas flying disc pulak. kalau kat Malaysia ni kita panggil frisbee a.k.a piring terbang. main dia senang je, just layangkan ajethen tangkapm tapi nak tangkap piring ni ada jugak caranya,korang tak boleh main tangkap aje.. nak baling pun ada jugak caranya ... before ni aku memang dah penah main dah kat UM nie, cuma saiz aje la yang lain.. rule dia sama ja kalau tak silap. 


practice dulu sebelum buat game. Melayang merata piring ni.. Jenuh nak kejar.. haha pastu buat game, disebabkan pompuan ada 6 orang je, so bahagi la sama rata, gi tu.. :D team aku menang pulak time tu, walaupun aku tak menyumbang banyak pun tapi ada la benda yang nak bangga. Haha :P mana taknya, diorang baling tinggi daripada aku, macam mana nak tangkap .. -_- piring tu dok lalu atas kepala ja. Ceihhhh



NEXT:

ada kelas seni pertahankan diri pulak. belajar taekwondo dengan korea punya pertahanan diri , pe nama ntah :'P lupa kali ..hehe  




sesi panaskan badan sebelum berhempas pulas melukakan jari kaki.. sebab kalut kejar sapa cepat habis cepat sepak span pe ntah.. sakitnya tu di sini, di kakiku ini~ lalalala sifu yang mengajar pun bukan calang-calang ye.. sifu ni banyak ke luar negara unutk mengajar taekwondo ni.. so, rasa bertuah sebab dapat belajar dengan beliau.. nama? tak ingat.. ok bai


kayu tu macam nak cucuk hidung aku je.. haha.. mentang-mentang la aku ni tinggi budi pekerti... haha.. ha~ tu sifu group kami... hehe.. buat pertandingan tau .. ha~ jangan main-main.. so hati-hati, aku berkebolehan dalam hayun kayu softball dan batang kayu ni tau.. Cewahhh .. :D 

kalau lepas dah abis kelas, sebelah petang kami akan pergi kuar ambik angin sendiri-sendiri, kira macam free time la.. p cuci mata... kat sana produk kecantikkan memang bersepah + murah .. sale jangan cakap la kan.. memang syurga kecantikkan betul la.. diorang pulak memang ada yang pure cantik tau.. memang la korea ni banyak orang buat plastic surgery tapi mungkin semua.. 

NEXT Location: no caption :D




BASEBALL GIANT CLUB (disebabkan nama kau Giant,aku ni jadi kecik je) -_-


wayang layan diri.. bukan burger je yang layan diri macam citer sepah tu.. hehe :D


dapat tiket free pergi tengok game basket ball..memang gempak la.. masa rehat pun ada cabutan bertuah... dasat betul.. hadiah pulak tak main la pen, buku, dia punya hadiah TV LCD ooo.. haha.. pastu dah abis game setiap team akan bagi hadiah secara rawak, senior dapat bola sebijik siap dengan autograf lagi..jelezzzz -_-


tiket nak main salji ..kena pakai all the time.. then tugu negara jalan itik (gambar gelap sikit) hashtag aku kena charas 


get ready nak p sliding ni.. semangat .. nak naik kat atas ni pun ada dua pilihan..korang boleh naik escalator atau jalan kakitapi kalau jalan kaki,licin sikit laye,so kena berhati-hati di jalanan. kalau jatuh bangun sendiri..






banyak halangan nak sampai sini.. hehe.. yang pastinya laut memang cantik.. tambah pulak dengan seni batu-batu kat situ.. hurmmmm daebak !!! :D



jangan ingat ni hanya sekadar hiasan ye..ni jam tau so,dia bergerak macam biasa... agak-agak jam tu pukul berapa?? da dapat jawapan .. let me know.. 


see u next time

anyeong~

sarangae (LOVE)

Friday, October 23, 2015

Bekam Ubat Segala Penyakit

Assalamualaikum semua, 

Salam Jumaat, 


sape- sape kat sini yang pernah dengar bekam? Nak buat tapi takut? Nak buat tapi mahal, Nak buat tapi ragu- ragu dengan kebersihan? 

FYI, bekam ni sebenarnya sunnah Rasulullah S.A.W. Rasulullah sangat menggalakkan berbekam ni sebab dengan berbekam ianya mampu mengubati segala penyakit dengan izin-Nya. Dalam erti kata lain, sakit apa pun boleh bekam. Kajian barat pun dah membuktikan bahawa bekam ni sangat bagus sebab ianya mengeluarkan darah kotor yang mengandungi toksid dan asid yang dah lama berkumpul dalam badan setiap manusia. Sebab tu la wujudnya pelbagai penyakit sekarang nie.

Takut nak bekam? 

FYI, jarum pen lancet bekam ni tak sakit pun. Jarum yang digunakan untuk berbekam ni sangat halus. Kalau kena gigit semut lagi sakit daripada jarum lancet ni. Tak percaya? Mai cuba. Belum cuba belum tau. 

Ragu-ragu dengan kebersihan?

FYI, setiap kali berbekam, juru bekam yang bertauliah akan memakai glove,mask dan jarum yang berlainan ke atas setiap pesakitnya bagi menjaga kebersihan. Darah yang dikeluarkan akan dikumpulkan di dalam plastik dan dibuang / dibakar sebab darah tersebut sudah dikategorikan sebagai najis. So, kalau nak bekam tu pilih lah tempat sikit ye. AS tak cakap yang tempat lain tak elok, tapi kena la pilih tempat yang bersih dan kita sendiri yakin dengan tempat tu.




Kebaikkan berbekam sangat banyak, kalau anda bekm di puncak kepala, ianya mampu menyembuhkan 100 jenis penyakit. So, kalau ada penyakit yang tersembunyi dalam badan pun akan dikeluarkan jugak. Insha-Allah. Jadi ank takut apa kan? Kita berubat cara islam. Sekali sekala nak lari dari perubatan moden. hehe

Darah yang dikeluarkan ni bukan darah yang diambil dari saluran darah tau tapi darah ni hanya dari bawah kulit sahaja. 




so, korang jangan nak ragu-ragu untuk berbekam ye. banyak kelebihannya. jangan kerana takutkan darah, korang biarkan darah kotor berkumpul dalam badan korang.

So, kalau korang nak berbekam, boleh contact AS dengan wasap.. AS akan ke tempat anda .. tapi tengok jugak la kan, tak la AS dok kat KL nak menapak ke sabah sana.. haha kan tak logik tu


Sebarang pertanyaan boleh terus tanya ok.. Harga special punya.. 



saranghae(LOVE)


Friday, May 29, 2015

KOREA TRIP (PART 3)

Assalmualaikum


next, kita proceed to the next  day in Korea. Apakah masih ingat ke aku ni? (masihkah kau ingat - Ramli Sarip) tak I'll try my best ..huhu

Tujuan ke Busan untuk belajar, cewahhhh !! dah kata exchange student kan? so sambil menyelam minum air la uolsss.. minum sampai kembung. Lepas dah jelajah sekitar DSU dan jalan-jalan sekitar Busan, the next day kami kena la attend kelas uolsss...

kelas yang pertama, kami belajar main sport stacking. Tau? sport stacking tu apa? Aku tak penah tengok lagi kat Malaysia sebelum ni. Tapi kat Korea diorang main sukan ni. Nak tengok kombinasi tangan dan mata laju tak.. Dasat ok.. mula-mula main memang terkial-kial, mana taknya kita memang tak tau main, then lecturer yang ajar tu cakap fully in korea, kau ghase??? tak ke macam ayam dan itik kat situ, kau cakap aku tak faham, aku cakap kau tak faham.. kuang kuang kuang :D



dok pikir apa la nasib aku lepas ni.. elok ke cawan itu tersusun ke kelaut jadinya .. haha :P


tu dia, memang kelaut la jawabnya.. haha .. main redah ja, as long as tak runtuh cup aku tu kira okey la tu.. haha


here is the winner..ta da~ chukahae 


lepas dah abis main sport stacking, kami ada kelas flying disc pulak. kalau kat Malaysia ni kita panggil frisbee a.k.a piring terbang. main dia senang je, just layangkan ajethen tangkapm tapi nak tangkap piring ni ada jugak caranya,korang tak boleh main tangkap aje.. nak baling pun ada jugak caranya ... before ni aku memang dah penah main dah kat UM nie, cuma saiz aje la yang lain.. rule dia sama ja kalau tak silap. 


practice dulu sebelum buat game. Melayang merata piring ni.. Jenuh nak kejar.. haha pastu buat game, disebabkan pompuan ada 6 orang je, so bahagi la sama rata, gi tu.. :D team aku menang pulak time tu, walaupun aku tak menyumbang banyak pun tapi ada la benda yang nak bangga. Haha :P mana taknya, diorang baling tinggi daripada aku, macam mana nak tangkap .. -_- piring tu dok lalu atas kepala ja. Ceihhhh



NEXT:

ada kelas seni pertahankan diri pulak. belajar taekwondo dengan korea punya pertahanan diri , pe nama ntah :'P lupa kali ..hehe  




sesi panaskan badan sebelum berhempas pulas melukakan jari kaki.. sebab kalut kejar sapa cepat habis cepat sepak span pe ntah.. sakitnya tu di sini, di kakiku ini~ lalalala sifu yang mengajar pun bukan calang-calang ye.. sifu ni banyak ke luar negara unutk mengajar taekwondo ni.. so, rasa bertuah sebab dapat belajar dengan beliau.. nama? tak ingat.. ok bai


kayu tu macam nak cucuk hidung aku je.. haha.. mentang-mentang la aku ni tinggi budi pekerti... haha.. ha~ tu sifu group kami... hehe.. buat pertandingan tau .. ha~ jangan main-main.. so hati-hati, aku berkebolehan dalam hayun kayu softball dan batang kayu ni tau.. Cewahhh .. :D 

kalau lepas dah abis kelas, sebelah petang kami akan pergi kuar ambik angin sendiri-sendiri, kira macam free time la.. p cuci mata... kat sana produk kecantikkan memang bersepah + murah .. sale jangan cakap la kan.. memang syurga kecantikkan betul la.. diorang pulak memang ada yang pure cantik tau.. memang la korea ni banyak orang buat plastic surgery tapi mungkin semua.. 

NEXT Location: no caption :D




BASEBALL GIANT CLUB (disebabkan nama kau Giant,aku ni jadi kecik je) -_-


wayang layan diri.. bukan burger je yang layan diri macam citer sepah tu.. hehe :D


dapat tiket free pergi tengok game basket ball..memang gempak la.. masa rehat pun ada cabutan bertuah... dasat betul.. hadiah pulak tak main la pen, buku, dia punya hadiah TV LCD ooo.. haha.. pastu dah abis game setiap team akan bagi hadiah secara rawak, senior dapat bola sebijik siap dengan autograf lagi..jelezzzz -_-


tiket nak main salji ..kena pakai all the time.. then tugu negara jalan itik (gambar gelap sikit) hashtag aku kena charas 


get ready nak p sliding ni.. semangat .. nak naik kat atas ni pun ada dua pilihan..korang boleh naik escalator atau jalan kakitapi kalau jalan kaki,licin sikit laye,so kena berhati-hati di jalanan. kalau jatuh bangun sendiri..






banyak halangan nak sampai sini.. hehe.. yang pastinya laut memang cantik.. tambah pulak dengan seni batu-batu kat situ.. hurmmmm daebak !!! :D



jangan ingat ni hanya sekadar hiasan ye..ni jam tau so,dia bergerak macam biasa... agak-agak jam tu pukul berapa?? da dapat jawapan .. let me know.. 


see u next time

anyeong~

sarangae (LOVE)